国際日本武術空手道 | International Japan Karate-Do Association

КБИ Грифон, гр. Сливен

Тецухико Асай

Asai_Sensei

Шусеки Шихан
Тецухико Асай
9-ти Дан JKA
1935 – 2006

С чувство на голямо съжаление ви съобщавам, че на 15-ти Август след дълга борба с левкемията почина Тецухико Асай Сенсей. Светът на Карате загуби един уникален майстор, а с него и потенциала за развитие на огромните му знания.

Преди близо десет години си обещах, че няма да пропускам възможност да се уча от големите майстори на нашето време докато са живи и ще се старая да запазя колкото мога от знанията им. Макар да знаех, че Асай Сенсей е много болен, като гледах как се движи и каква сила и дух излъчва направо се съмнявах, че заболяването му е сериозно. Не съм допускал, че времето за раздяла ще настъпи толкова скоро… Сега мога да си обещая само едно: да пазя и да продължа да развивам завещаното от големия учител и да си пожелая учениците му по целия свят да направят същото.

Осу!
Лъчезар Ненов

Асай Шихан се дипломира в университета Такушоку, където започва да се занимава с Карате под ръководството на Майстор Фунакоши( бащата на традиционното Карате), Накаяма (съосновател на JKA и неин Шеф-инструктор до смъртта си през 1987г.) и Оказаки. След завършването на университета той постъпва в знаменития клас на инструкторите на JKA, а по-късно заминава да преподава Карате в Хавай и Тайван.

Асай Шихан печели шампионата на JKA в Кумите през1961г. и в Ката през 1963г. Той е единствения JKA инструктор, уникален с обединяването на различни кръгови отбягващи техники, използвани в някои китайски бойни изкуства. В третия том на своята книга ”Best Karate” М. Накаяма Сенсей резюмира Каратето на Асай Шихан със следните думи: “ Постоянно променящите се движения на Тецухико Асай, понякога наподобяващи изпълняван във въздуха танц, оставят зрителите зяпнали от възхищение. Избягване под ритащия крак на противника удряйки в слабините отдолу, изплъзване от атаката на разстояние колкото дебелината на лист хартия, скачане за удар с ръка-сабя по врата на опонента, приземяване и обръщане на посоката за подсичане на крака, – такива сложни и акробатични постижения като тези, действително използваеми в битка, той изпълнява в Кумите. Вероятно той няма равен. Неговият неподражаем талант води началото си още от младежките тренировки, подсилван от мощни бедра, гъвкаво тяло, дълбоки технически умения, отлични рефлекси, смелост и безстрашие.”

След смъртта на М. Накаяма през 1987г. Японската Карате Асоциация се разцепва на две фракции: Асай Шихан става шеф-инструктор на едната, подкрепен от инструктори като Кейго Абе, Микио Яхара, Тору Ямагучи, Садашиге Като, Масао Кагава, а шеф инструктор на другата става Мотокуни Сугиура подкрепен от президента Накахара. Следват дългогодишни съдебни дела, като в началото Асай Сенсей печели делото за хомбу дожо, което впоследствие е принуден да изостави заради скъпата поддръжка. На 5.Март 2000г. се проведе конференция на националните директори, на която бе взето решение за закриване на организацията ( JKA) и бе основана нова асоциация: “ Budo Shadan Japan Karate Shotokai ( JKS)”, по-късно преименувана на "Japan Karate Shoto Renmei (JKS)". Паралелно от 1990г. под ръководството на Асай Сенсей работи и международната организация "International Japan Karate Association (IJKA)" с шеф инструктор за Европа Садашиге Като Сенсей, докато JKS развива дейност предимно на територията на Япония. IJKA и новооснованата J.K.S. са технически организации, които наследяват традицията и техниките на стила на Шото (Гичин Фунакоши), с цел да ги разпространяват като Карате До за цял живот. Това са организации с идеална цел (група, създадена да укрепва полето на здравеопазването, социалните грижи, околната среда, културата или спорта във идеална форма). Нашето “Карате за цял живот” предлага достъпно обучение за деца и възрастни. Ние развиваме нови стилове на Карате Ката, допълнени от Шотокан стила на Ката и използваме нови тренировъчни методи за деца, възрастни, болни в период на възстановяване и физически инвалиди. Също така ние създаваме нов стил Ката, ползвайки инвалидни колички, за възстановяване на пациенти след операции. Това определено подпомага укрепването на духа и тялото. Обучението предлага ефективни тренировъчни методи, както на земя, така и във вода. Ние предлагаме всичко това за укрепване на здравето и целим облагодетелстването на обществото, в което живеем чрез по-нататъшно изследване и изучаване на изкуството.